Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD) Genel Başkanı Kemal Koçak, turizmin yanında ticaretin de gelişmesi için Çince bilen kişilere ihtiyaç olduğunu belirterek, orta dereceliokullarda Çince’nin seçmeli ders olarak okutulması gerektiğini bildirdi.
Başkan Koçak ile Uluslararası Öğrenci Değişim Programı (AISEC) Başkanı Emre Can Yödek, Türkiye ile Çin arasında öğrenci değişim programı yapmak üzere protokol imzaladı.
İş birliği protokolü kapsamında Çin’den ilk öğrenci kafilesi, şubat ayında Akdeniz Üniversitesinde 6 hafta sürecek eğitim programına katılacak. Yabancı öğrencilerin hem eğitim alması hem Türkçe öğretmesi hem de turizm elçisi olması hedefleniyor. TÜÇİAD Genel Başkanı Kemal Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önemli bir iş birliği gerçekleştirerek, Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden Çin’e, Çin’den de Türkiye’ye öğrenci değişim programları düzenleyeceklerini söyledi.
Çin’den gelecek kafilelere Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini gezdirerek, kültür turları düzenleyeceklerini anlatan Koçak, turizme de katkı sunacaklarını belirtti. Turizmin yanında ticaretin de gelişmesi için Çince bilen kişilere ihtiyaç olduğunu ifade eden Koçak, iş adamlarının Çince bilen asistanlara ihtiyacı olduğunu, protokol kapsamında buna yönelik de bir çalışma yapacaklarını anlattı.Koçak, ülke dillerinin ve kültürlerinin öğrenilmesinin yanı sıra Çin ile ticari, eğitim ve özellikle ülkeler arası öğrenci değişimi, sağlık, kültür, turizm, inşaat, teknoloji gibi faaliyetlerde daha sağlıklı ilişkiler kurmayı amaçladıklarını anlattı.
“Uzakdoğu turisti daha fazla harcama yapıyor”
Dünyada yaklaşık 2,5 milyar Çinli olduğunu belirten Koçak, şunları kaydetti:
“Milli Eğitim Bakanlığı ile temastayız. Orta dereceli okullarda Çince’nin seçmeli ders olarak okutulması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’ye bu yıl yaklaşık 200 bin civarında Çinli geldi, önceki yıllarda ise 300bin civarında Çinli turist geliyordu. Dünyayı yılda 200 milyonun üzerinde Çinli turizm amaçlı geziyor. Milyonlarını çekebilsek dahi bunları ağırlayacak Çince bilen rehberlerimiz yetersiz. Bir an önce Uzakdoğulu turist sayısını ve Çince bilen rehberleri artırmalıyız.”
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile de protokol imzalayarak, halk eğitim merkezi müdürlükleri bünyesinde Çince kurslar açtıklarına değinen Koçak, dernek olarak Türkiye genelinde çalışmalar yaptıklarını anlattı.Uzakdoğu turistinin her şey dahil sistemde kalmadığını vurgulayan Koçak, “Uzakdoğu’dan gelen turistler butik otelleri tercih ediyor ve daha fazla harcama yapıyor. Maliyet açısından, Batı’nın her şey dahil sistemine gelen, ekonomik koşulları zayıf 20 turistine, bir Uzak Doğulu turist denk geliyor. Onun için turizmin ve ticaretin gelişmesi için Çince bilen kişilerin olması önemli.” diye konuştu.
Çin ile ticaretin artırılmasının güvene dayalı olduğunu anlatan Koçak, ikili ilişkiler sonucu Isparta gül yağını ve suyunu, Afyon kirazını Çin’e ihraç etmeye başladıklarını söyledi.