Her konuda olduğu gibi eğitim konusunda da dünyaya açılıyor Çin. Dünyayla ticari ilişkilerin artması neticesinde artık çok sayıda yabancı öğrenci burada. Hükümet bundan gelir elde etmenin faydasını da görmüş.
Tabi bir de bu durumun manevi yönü var Çin için. 2007 yılı itibariyle hala ve inatla o işkence gibi olan, fakat tanışanda bağımlılık yaratan dillerini kullanmaları. Takdir ettiğim yönlerinden biri de bu. Daha yeni yeni, tek tük o da eminim ki sadece Olimpiyat Oyunları için hazırladıkları metro gibi önemli noktalarda İngilizce kullanmaya başlamışlar. Kültürlerine bu kadar sahip çıkmaları çok özendiriyor. Bizim ikinci dilimiz nerdeyse İngilizce olunca. Aynı şekilde inatla Kuaizı denilen yemek çubuklarında ısrarcı olmaları da bu kararlılıklarını gösteren bir durum.
Neyse eğitim konusu diyorduk. Ülkemizde çocuklarını hep batıya eğitime gönderme sevdası vardır ya neticesinde de yaşanan beyin göçü hani?işte size farklı bir sevda daha, üstelik daha ucuza mal olan bir sevda: Çin’de üniversite eğitimi.
Başta Pekin üniversitesi ve daha başka birkaç üniversitenin diplomalarının uluslararası kabul edilmesiyle birlikte öğrenci akınına uğramış Pekin. Hemen hemen her bilim dalı var. Özellikle güzel sanatlar ve tabi ki geleceğin gözde mesleği tıp eğitimi. Çin tıbbı. Buradaki tıp eğitiminde önce batı tıbbı öğretiliyor sonra kendi tıp bilimleri öğretiliyor. Eğitim dili Çince. Yani çocuğunuz burada eğitime geldiğinde önce kabiliyetine göre ortalama 1 sene Çince eğitim alıyor sonra üniversitedeki eğitimlerine başlıyorlar. Tabi ki Çince de İngilizce’den öğreniliyor haliyle. Artık ciddi hastalıklarla uğraşan batı dünyası için yeni umut Çin Tıbbı. Çin tıbbını alternatif tıp eğitimi olarak kullanıyorlar. Ama bence dipsiz bir derya bu konuyu ayrı incelemek lazım. Şimdiden geleceğin mesleğinin öneminin farkına varan ülkemiz tarikatlarından çok öğrenci gelmiş.
Aynı şekilde güzel sanatlar eğitimleri de çok donanımlı. Çünkü zaten normal hayatlarının içinde sürekli sanatla iç içe olan toplum, bu bilim dallarında da mükemmelliği yakalamak çabasında. Okulların teknoloji ve ödenek sorunu yok. Yeter ki ülkeleri adına başarı yakalasınlar. Zaten bunu Olimpiyatlarda hep beraber göreceğiz.
Amerika, İngiltere veya Fransa gibi ülkelere gitmektense bence Çin’de eğitim almak gençler için, mali açıdan da aileler için çok avantajlı. Bir kere öncelikle Çince gibi geleceğin hakimi olan bir dil öğreniyorsun. Bu dili öğrenmen için İngilizce bilmen ya da öğrenmen şart. Okul bitmese de avantajlı konumdasın yani. Okul ücretleri öyle batıdaki gibi servet değil. Örneğin bir senelik tıp eğitimi Amerika’da ortalama 40000$ civarındayken burada 15000 RMB yani bugünki kurla ortalama 3000YTL civarında. Tabi bunda bizim paramızın Yuan’a karşı değerli olmasının avantajı da var. Ev ya da yurt kiraları genel ortalama giderler de öğrenci için aylık 1000 YTL civarında. Gerçekten batıya göre çok ucuz.
Eğitim ve giderler yönü dışında Çin çok güvenli bir ülke. Gecenin bir yarısı dışarılarda dolaşsanız kimse dönüp bakmaz size. Ben hala Antalya’da akşam 9 dan sonra dışarıda huzursuz oluyorum. Halkı yabancılara karşı çok yardımsever. Hani bizim Anadolu halkı vardı ya eskiden? Derdinle ilgilenir, yardımcı olur, sorununu çözer, evinde kalsan huzurla kalırsın. Aynen öyle burası da. Canla başla yardımcı oluyorlar. Tarihten kalma ortak bir benzerlik mi acaba? Biz kaybediyoruz ama onlar hala öyle. Ayrıca yabancıların kendi dillerini öğrenme çabası onlara hem gurur veriyor, hem de eğlendiriyor. Amerikalı, Koreli, Japon, İtalyan ve İspanyol öğrenciler çoğunlukta. Hatta duymuşsunuzdur medyadan bizim de ülkemizde özel okullar, kurslar hatta askeriye de bile Çince eğitim verilmeye başlandı.
Bir güzel dipnot daha buradaki Türkoloji öğrencileriyle ilgili. Mezun olanlarını devlet başta ordu olmak üzere önemli birimlerinde görevlendiriyor. Eğitim o kadar iyi ki “Avrupa Yakası” dizisinin şakalarından bile yapabiliyorlar.
Çin kültüründe bir işe başlamak, bu eğitim konusu da olsa çok önemli, ciddi bir disiplinle çok çalışma ve mutlaka başarıya ulaşma endişeleri var. Hatta basit bir örnek, bankada çalışan elemanların önünde 3 adet tuş var. Çalıştığınız memurdan memun kaldınız mı? Evet, orta, hiç memnun kalmadım diye. Bir eleman o ay içerisinde hiç memnun kalınmayan tuşa en çok basılmışsa işi tehlikeye giriyor hatta atılabiliyor. Burada ölüm dışında okula veya işe gitmemezlik yapılmaz. O senin işinse yapacaksın. Ancak o zaman şimdi ve gelecekte ülke olarak güçlü olma şansın var çünkü.
Milletimize ve vekillerine duyurulur…
Sağlıcakla
Simla Uğraş / Beijing