Çin Halk Cumhuriyeti… Kısa adıyla Çin… Asya kıtasının doğusunda ve Pasifik Okyanusu’nun batı kıyısında bulunuyor. Çin, yaklaşık 9.6 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle Asya’nın en büyük ülkesi; dünyanın ise Rusya ve Kanada’dan sonraki üçüncü büyük ülkesidir.
Çin Halk Cumhuriyeti, işçi sınıfının liderliğinde ve işçi-köylü ittifakı temelindeki halkın demokratik yönetiminde bir sosyalist devlettir. Sosyalizm, Çin Halk Cumhuriyeti’nin temel sistemidir.
Çin, birçok dinin bir arada bulunduğu bir ülkedir. Çinliler esas olarak Budizm, Daoizm, İslamiyet, Katoliklik ve Hıristiyanlığa inanırlar.
İstatistiklere göre, Çin’de çeşitli dinlere inananların sayısı 100 milyonu aştı. Dini faaliyetlerin yapıldığı yerlerin sayısı 85 bin civarındadır. Din adamlarının sayısı yaklaşık 300 bindir. Çin’de 3000’den fazla dini topluluk ve 74 din okulu bulunuyor.
Çin’in ulusal düzeydeki dini toplulukları arasında Çin Budizm Derneği, Çin Daoizm Derneği, Çin İslamiyet Derneği, Çin Yurtsever Katoliklik Derneği, Çin Yurtsever Hıristiyanlık Hareketi Komitesi ve Çin Hıristiyanlık Derneği yer alıyor. Dini topluluklar kendileri tarafından saptanan tüzüklere göre liderlerini ve lider organlarını seçerler, dini işleri yürütürler; gerekli olduğunda dini okullar kurarlar, dini kitaplar yayınlarlar ve hayır işleri düzenlerler.
Çin’deki etnik gruplar aşağıda verilmiştir
Han, Moğol, Hui, Zang, Uygur, Miao, Yi, Zhuang, Buyi, Kore, Man, Tong, Yao, Bai, Tujia, Hani, Kazak, Dai, Li, Lisu, Wa, She, Gaoshan, Lahu, Shui, Dongxiang, Naxi, Jingpo, Kırgız, Tu, Dawo’er, Mulao, Qiang, Bulang, Sala, Maonan, Gelao, Xibo, Achang, Pumi, Tacik, Nu, Özbek, Rus, Ewenke, De’ang, Bao’an, Yugu, Jing, Tatar, Dulong, Elunchun, Heze, Menba, Luoba, Jinuo.
Han etnik grubu ülke nüfusunun yüzde 92’sini, azınlık etnik grupların nüfusu da yüzde 8’ini oluşturuyor. Han etnik grubu dışındaki 55 etnik grup, nüfuslarının Hanlara göre çok az olmasından dolayı “azınlık etnik gruplar” olarak nitelendiriliyor. Azınlık etnik gruplar esas olarak, Çin’in kuzeybatı, güneybatı ve kuzeydoğu kesimlerinde yaşıyorlar.
Çin Ekonomisinin Sektör Yapısının Temeli
Tarım, sanayi ve hizmetler gibi üç sektör arasındaki oransal ilişkileri ve diğer sektörler arasındaki oransal ilişkiler Çin’deki sektörel yapının temel durumunu gösteriyor.
50 yılı aşkın süredir, Çin’in üç temel sektörü arasındaki oransal ilişkilerde büyük değişiklikler meydana geldi. 1950’li yılların başlarından 2002 yılına kadar Çin’de tarım oranı yüzde 45.4’ten 14.5’e indi; sanayi oranı yüzde 34.4’ten 51.8’e yükseldi; hizmet sektörünün oranı da yüzde 20.2’den 33.7’ye yükseldi.
Ekonomik ve Teknolojik Kalkınma Bölgeleri
Ekonomik ve teknolojik kalkınma bölgesi Çin’in dışa açılan bölgelerinin bir kısmını oluşturdu.
1988 yılında Çin Devlet Konseyi ilk kez olarak dışa açılan 14 sahil kentinde devlet düzeyindeki ekonomik ve teknolojik kalkınma bölgelerinin kurulmasını onayladı. Bu 14 kent şunlardır: Dalian, Qinhuandao, Tianjin, Yantai, Qingdao, Lianyungan, Nantong, Minhang, Hongqiao, Caohejing, Ningbo, Fuzhou, Guangzhou ve Zhanjiang.
İthalat ve ihracat
Şimdiye kadar dünyada 220’den fazla ülke ve bölge Çin ile ticaret bağlantısı kurdu. Japonya, ABD, AB, Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Kore Cumhuriyeti, Taiwan eyaleti, Avustralya, Rusya ve Kanada, Çin’in en büyük 10 ticaret ortağı oldular.
Maden Kaynakları
Çin, zengin maden kaynaklarına sahip bir ülkedir. Şu ana değin keşfedilen maden kaynakları dünya’nın toplam miktarının yüzde 12’ni oluşturuyor ve dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Ancak Çin’deki kişi başına düşen maden miktarı nispeten azdır. Çinlilerin kişi başına düşen maden miktarı, dünya ortalamasının yalnızca yüzde 58’ine eşittir ve dünyada 53. sırada yer almaktadır. Şimdiye kadar toplam 171 çeşit maden bulunmuştur. Bu arada rezervlerin araştırılmış olduğu maden çeşitleri 158’e ulaşmıştır (enerji kaynağı olan madenler 10 çeşit, siyah metaller 5 çeşit, demirsiz metal madenler 41 çeşit, değerli metaller 8 çeşit, madenî olmayan ametallar 91 çeşit). Çin, dünyada maden kaynaklarının zengin, maden çeşitlerinin fazla olduğu az sayıda ülkeden biridir. Araştırılmış olan rezervlere göre Çin’deki 45 çeşit önemli madenden 25’i dünyada üçüncü sırada yer alıyor.Bununla birlikte Çin’deki alçı, vanadyum, titanyum, tantal, volfram, granit, antimon da dahil olmak üzere 12 çeşit maden dünyada birinci sırada yer almaktadır.
Kömür kaynakları: Çin’in kömür rezervleri dünyada 1. sırada yer almaktadır. Şimdiye kadar Çin’de araştırılmış olan kömür rezervleri 1 trilyon tondur ve esas olarak kuzey Çin ve kuzeybatı bölgesinde bulunmaktadır. Shanxi, Shanxi ve İç Moğolistan gibi eyalet ve bölgelerdeki kömür rezervleri en zengin olanlarıdır.
Petrol ve doğal gaz kaynakları: Esas olarak kuzeybatı bölgesinde ve kuzeydoğu, kuzey Çin ve güneydoğu sahilindeki kıta sahanlığında bulunmaktadır. 1998 yılının sonuna kadar Çin’de 509 petrol ve 163 doğal gaz havzası bulundu. Araştırılmış olan petrol rezervleri 198.5 milyon ton, doğal gaz rezervleri ise 1 trilyon 950 milyar metreküpe ulaştı. Petrol rezervleri dünyada 9., doğal gaz rezervleri 20. sırada yer almaktadır.
Siyah metallar: Rezervleri araştırılmış olan metallar arasında demir, manganez, vanadyum, titanyum bulunuyor. Bu arada demir, yaklaşık 50 milyar tona ulaşmış durumda. Demir rezervleri esas olarak Liaoning, Hebei, Shanxi ve Sichuan eyaletlerinde bulunmaktadır.
Demirsiz metallar: Dünyada keşfedilen demirsiz metallerin tümü Çin’de bulunuyor. Nadir toprak elementleri rezervi dünyanınkinin yaklaşık yüzde 80’ini, antimon rezervi yüzde 40’ını oluşturuyor. Bu oran, dünya toplamının 4 katına eşittir.
Yatırım politikası
Çin dünyada en fazla yabancı sermaye çeken ülkelerden biridir. Dünya ekonomisinin durgunluk yaşadığı ve uluslararası yatırımın büyük ölçüde azaldığı bir dönemde Çin’in yabancı sermayeden yararlanma konusundaki bu büyük başarısının kaynağı, Çin’in uyguladığı imtiyazlı ve gerçekçi yatırım politikasıdır.
2003 yılının sonuna kadar 170’den fazla ülke ve bölgeden gelen yabancı işadamları Çin’de yatırım yaptı.
Çin’deki yabancı sermayeli işletmelerin sayısı 400 bini aştı.
Dünya sıralamasında ilk 500 sırada yer alan büyük çokuluslu şirketlerin hepsi Çin’e yatırım yaptılar.
Çin dünyadaki yatırımcılar ve finans çevreleri tarafından yatırım ortamı en iyi olan ülke olarak değerlendirildi.
Çin seyahati için vize alma noktaları
Çin’e seyahat etmek isteyenler öncelikle Çin vizesi almak zorundadırlar. Yabancı turistlerin Çin’e seyahat etmek için bulundukları ülkedeki Çin büyükelçiliğine turist vizesi için başvuru yapmaları gerekmektedir. 9 kişiyi aşan yabancı turistler grup halinde Çin büyükelçiliğinden grup turist vizesi alabilir. Shenzhen, Zhuhai ve Xiamen gibi Çin’in özel ekonomik bölgesine gitmek isteyen yabancılar, söz konusu bölgelerdeki ikamet kuruluşuna doğrudan “Özel bölge turist vizesi” için başvuru yaparlar. Hainan eyaletine seyahat etmek isteyenler geçici olarak Haikou veya Sanya kentlerinde giriş vizesi için başvuru yaparlar ve en fazla 15 günlük turist vizesi alırlar. Shenzhen özel idari bölgesinde seyahat etmek isteyen Hong Kong’daki yabancılar, 72 saat vizesiz olarak Shenzhen’de seyahat edebilirler. Turist vizesi alan yabancılar gümrük kontrol çalışmalarını tamamlayınca yalnız yabancılara izin verilen veya belirlenen gümrükten geçebilirler.
Yabancılar geçerli pasaport ve turist vizesi ile yabancılara açık bölgelerde seyahat edebilirler. Çin hükümeti yabancıların meşru haklarını korur. Turist vizesi ile Çin’de seyahat eden yabancıların Çin’de çalışmaları, dini propaganda ile izinsiz röportaj yapmaları yasaktır. Bununla beraber Çin topraklarında bulundukları süre içerisinde Çin yasalarına ve adetlerine uymaları gerekir.